mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Bevezető

 

A Kunszentmiklósi Kislexikon személyi adattár, szereplői szerkesztői válogatással kerültek a lexikonba. A válogatás elsődleges kritériuma: csak olyan személyek kerültek az adattárba, akik már nem élnek.

A következő lényeges feltétel, hogy a szereplők kötődjenek Kunszentmiklóshoz. (Ilyen kötődés lehet pl. a születés, a halálozás helye, illetve hogy itt élt, itt alkotott, kutatott, politizált itt dolgozott, itt tanult vagy tanított, esetleg a felsoroltak közül több szempontnak is megfelelt a szócikk címadója.)

Végül a bekerülésnek válogatási elve volt valamely kiemelkedő teljesítmény, eredmény, produktum a közéletben, a tudományban, művészetben, kultúrában, sportban stb., amely helyi vagy (és) országos ismertséget, elismertséget hozott a teljesítőjének.

A szócikkek a rövid életrajz mellett tartalmazzák egyrészt a kunszentmiklósi kötődést, másrészt a kiemelkedő teljesítményt, alkotásokat, műveket, tudományos eredményeket stb. A szócikkeket többnyire a szereplő személy képe nyitja és a róla szóló irodalom zárja.

A szócikkek eltérő hosszúságúak, mert a lexikonban szereplők tevékenységének súlya, értéke sem egyenlő. Jelentős személyiségek (pl. Petőfi Sándor) szócikkében viszont a közismert életrajzi adatok rovására a kunszentmiklósi kötődés részletes kifejtése történt.

A források között az országosan ismert lexikonok (Magyar Életrajzi Lexikon, Magyar Nagylexikon, Új Magyar Irodalmi Lexikon stb.) nem szerepelnek, de azokat az információkat, amelyek helyi kötődésű szerzők munkáiból származtak, a szerző és a cím megjelölésével közöljük. (Pl. Balogh Mihály, Dinyés László, Galambos Sándor, Illyés Bálint, Jakab László, Miklóssy János, Molnár Péterné, Németh Zoltán stb. munkái.)

A lexikonban hetven szócikk van, de a szerkesztői adattárban még kb. ugyanennyi név található. Mivel digitális lexikon készült, a későbbiekben sor kerülhet majd pótlásokra. (Pl. szempont volt a már nem élő díszpolgárok fölvétele, de nem szerepel mindegyikük, ill. szempont volt a helyi kötődésű utcanévadók szerepeltetése, de azok közül is kimaradtak néhányan.) A rugalmasan fejleszthető lexikon lehetőséget nyújt a közös szerkesztésre, ezért mindennemű javaslatot (vagy akár kész szócikket!) örömmel fogad a szerkesztő:

                                                                                                                   Balogh Mihály

Share