mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Világostól a kiegyezésig

 

Az osztrák hatalom kegyetlen bosszút állt a magyar nemzeten a függetlenségéért vívott szabadságharca miatt. Több szentmiklósi kötődésű személy hosszabb-rövidebb börtönbüntetést szenvedett (pl. Virágh Gedeon Petőfi István, Ács Károly stb.) Üldözték, büntették a helyi vezetőket, honvédeket, nemzetőröket is.

A közigazgatást császári biztosok vezetésével idegen hivatalnokok irányították, megszűnt a Jászkun Hármas Kerület önálló működése is.

Az abszolutisztikus kormányzás szigorú parancsuralmának ellenhatásaként romlott a közbiztonság: a Duna – Tisza közén megelevenedett a betyárvilág.

A hatvanas évek közepén a Jászkunságban is politikai enyhülés kezdődött: újra tarthattak választásokat, tisztújításokat, még a kiegyezés előtt.

Kunszentmiklóson a magyar érzelmű Bibó Károly járási kapitány hivatali ténykedésével segített az üldözötteknek, elviselhetőbbé tette az önkényuralom éveit. Az osztrák kormány meg akarta szüntetni a kunszentmiklósi gimnáziumot, de a város vezetése – Bibó kapitány segítségével – megmentette és megerősítette az iskolát.

 

Bővebben

 

 

 

Share