mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Baksay Sándor Református Gimnázium

A Baksay Sándor Református Gimnáziumot 1931-ben adták át. A háború idején kórház működött benne. 1948-ban államosította. Az 1950/51-es tanévtől felvette a Damjanich János nevet. 1992-ben a kunszentmiklósi Református Egyházközség tulajdonába került. A mai nevét 2008-ban vette fel.

 

A Kunszentmiklósi Református Baksay Sándor Gimnázium új kétemeletes, harminckét homlokzati ablakos épületét 1931. október 24-25-én rendezett ünnepségsorozat keretében adták át. Az épület jobb oldalán helyezkedik el a 10x20 méteres új tornaterem.

 Kiváló tanárok tanítottak a gimnáziumban: Antal Dénes, Égető Mihály, Gaudi Árpád, Kövendi Dénes, Magony József, Miklóssy János,  Szepesi Pál, Zsámboki Lajos.

 Különösen kiemelkedő munkát végzett id. Miklóssy János, aki sportpályát, sportuszodát épített, országos hírű atlétákat és úszókat nevelt.

 Az új gimnáziumban és annak elődjében végzett nevelő – oktató munka során számos kiválóságot nevelt az iskola. A második világháborúban harmincöt diák és egy tanár halt hősi halált.

 1944-ben előbb a német, később a szovjet csapatok bevonulása miatt szünetelt hosszú hetekre a tanítás.

 1944/45 telén orosz katonai kórház volt az épületben, az iskola pedig a templomban működött.

 1948. június 4-én államosították az iskolát és két év után az 1950/51-es tanévtől Damjanich János nevét vette fel. 1952. szeptember 1-jétől Molnár Andorné látta el a Kunszentmiklósi Állami Középiskolai Leány Diákotthon igazgatói teendőit. A gimnázium 1964-ben új épületszárnnyal bővült. 1989-ben újra visszavette az iskola Baksay Sándor nevét.

 1992. április elsejétől a gimnázium és az kollégium a Kunszentmiklósi Református Egyházközség tulajdonába került. Baksay Sándor Református Gimnáziumként működött az iskola, a kollégium pedig Vargha Tamás Diákotthonként. 2000 szeptemberétől közös igazgatású intézménnyé alakul, neve Kunszentmiklósi Református Kollégium, melynek része az újonnan alapított Fördős Lajos Általános Iskola is. 2001-től bezárt a kollégium. 2004-től Kunszentmiklósi Református Kollégium Fördős Lajos Általános Iskolája, Baksay Sándor Gimnáziuma. 2008-tól Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola. Huszonötezer kötetes könyvtára sok muzeális könyvritkaságot őriz.

      

Emléktábla az i. világháborúban elesetteknek   Emléktábla a gimnázium falán

In memoriam emléktáblák a gimnázium tanárainak

Share